Tietoa junioripurjehtijan vanhemmille

Jollat

Purjehdusharrastuksen aloittamiseen et tarvitse omaa jollaa. Seuralla on Pyysaaressa useita optimisti ja Zoom8-jollia, sekä vanhemmille ja kokeneemmille nuorille myös kaksi E-jolla ja kaksi ILCA 4.7/Radial-jolla

Optimistijollista ja niillä purjehtimisesta lisää tietoa Suomen optimistijollaliiton sivuilta www.optari.net ja Zoom8-jollista osoitteesta www.zoom8.fi

Lisätietoja E- ja ILCA-jollien käytöstä saa seuran junioripäälliköltä.

Vaatteet ja varusteet

Ilman kelluntaliiviä vesille ei mennä. Harjoituksiin tarvitse joko omat purjehdusasusteet vesille tai varavaatteet kastumisen varalta. Purjehdusliivit ja  muitakin purjehdusvarusteita löytyy lainaksi myös seuran varastoista. Jollapurjehduksen aloittamiseen tarvitaan siis ainoastaan säähän sopivat henkilökohtaiset vaatteet ja annos reipasta mieltä. Purjehtimaan lähdettäessä pitää muistaa että jollapurjehdus on vesiurheilua, jossa kastuminen on sääntö eikä poikkeus, joten sopivan asun tulee suojata purjehtijaa ensisijaisesti kylmettymiseltä.

Lämmittävä kerrospukeutuminen ovat hyvin toimiva ratkaisu merellä:

  • uloin kuoriasu suojaa tuulelta eikä pelkää vettä
  • lämmin kerrasto pitää läpimänä
  • sopiva päähine on pipo, lippis tai huivi kelin mukaan.
  • käteen hanskat
  • jalkaan kengät, jotka pysyvät tukevasti jalassa ja joilla on helppo liikkua jollassa
  • kelluntaliivit aina kun ollaan vesillä
  • kesähelteellä iho ja silmät suojataan myös auringonpaisteelta.

Lämpimässä ilmassa pelkästään kuoriasu tai märkäpuku riittää. Kesähelteillä varustukseksi voi riittää shortsit ja t-paita, kelluntaliivit ja riittävä aurinkosuoja.

Muulloin uloimmaksi kuoriasuksi sopii tuulelta, roiskeilta ja sateelta suojaava vesitiivis pusero ja haalarihousut.

Keväällä ja syksyllä hyviä märkänäkin lämpöisenä pitäviä asusteita ovat märkäpuvut ja neopreenijalkineet sekä -käsineet. Halvimmillaan jopa alle 100 eurolla saa hankittua niin märkäpuvun, jalkineet kuin käsineetkin. Märkäpuku voidaan pukea kuoriasun alle kylmissä olosuhteissa ja tarvittaessa väliin voi pukea lisää lämpöä antavia kerroksia.

Tarjolla on myös vesitiiviitä kuivapukuja, jotka pitävät täysin kuivana myös veden varaan joutuneen. Tiiviit kuivapuvut soveltuvat erittäin hyvin kylmiin tai koviin olosuhteisiin, koska niiden alle voidaan pukea riittävästi lämpimiä kerroksia. Kuivapukua tarvitaan aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Hyvällä ilmalla kuivapuku on kuuma asuste verrattuna märkäpukuun tai kevyeen kuoriasuun. Usein kuivapuku on myös paljon kalliimpi investointi kuin märkäpuku.

Seuralla on jollapurjehdukseen sopivia kelluntaliivejä, joita voi lainata purjehduksen ajaksi. Kauluksellisten eli varsinaisten pelastusliivien käyttöä jollassa ei suositella, koska ne rajoittavat liikkumista ja voivat takertua jollan osiin. Koska purjehdusta harrastetaan aina valvonnassa, turvallisen kellunnan takaavien pelastusliivien antama lisäturva ei ole niin oleellista kuin veneillessä tai avomeriolosuhteissa.

Lisätietoa varusteista saa ohjaajilta.

Tietoa vanhemmille

Purjehdus on mukava, monipuolinen liikuntaharrastus, joka voi kestää koko elämän. Parhaimmillaan purjehdus tarjoaa mukavaa yhteistä tekemistä koko perheelle.

Optimistijolla on usein ensimmäinen purjevene, jolla lapset opettelevat veneen hallintaa erilaisissa tuulissa ja tilanteissa. Purjehtiessa opitaan samalla vesillä liikkumisen perussäännöt.

Aloittelijat voivat käyttää seuran tarjoamia jollia. Seuralla on myös hyvin varusteltuja ja valmiiksi vakuutettuja kilpajollia, joten kilpapurjehdusurankin voi aloittaa ilman omaa jollaa. Seura auttaa myös tarvittaessa oman jollan hankinnassa, silloin kun se on ajankohtaista.

Jos kiinnostut tarjoamaan lapsellesi mahdollisuuden kokeilla jollapurjehdusta, tule keskiviikkoiltana Pyysaareen tutustumaan seuran toimintaan, ilmoita lapsesi mukaan Lasten Purjehduskouluun tai ota yhteyttä nuorisotoimikunnan jäseniin, heiltä saa lisää tietoa seuran nuorisotoiminnasta.

Aloittelevat purjehtijat tarvitsevat apua jollansa purjehduskuntoon laittamisessa ja käsittelyssä. Vanhempien apua tarvitaan aluksi jollan kääntämiseen rannalla, varusteluun sekä laiturista lähtöjen ja saapumisten kanssa.

Seuran nuorisotoiminnan jatkumisen mahdollistavat tukevat ja kannustavat vanhemmat, vaikka valmentamisesta vastaavatkin koulutetut ohjaajat. Nuorisotoimikunta kaipaa mukaan uusia ihmisiä niin junnuiltojen avuksi kuin Pursiniemen junnuleirille. Ota yhteys seuran junioripäällikköön tai muihin nuorisotoimikunnan jäseniin!

Nuorisojäseneksi seuraan

Helsingin Työväen Pursiseuralla on pitkät ja toimivat perinteet lasten ja nuorten purjehdusharrastuksen mahdollistamisessa ja kilpailevien nuorten tukemisessa. Seuran nuorisotoiminnan tavoitteena on että purjehdus harrastuksena voidaan mahdollistaa kaikille lapsille ja nuorille mahdollisimman yhdenvertaisesti. Toiminnan mahdollistavat seuran vapaaehtoiset toimihenkilöt ja mukana olevien lasten vanhemmat ja SPV:n kouluttamat nuoret purjehduksen ohjaajat ja valmentajat.

Nuorten jäsenmaksu on 20 €/vuosi +  liittymismaksu 20 €/kerta. Liittyessään seuraan nuorisojäsen tulee myös Suomen Purjehdus- ja Veneily ry:n jäseneksi. Jäsenyyteen sisältyy Purjehtijan tapaturmavakuutus ja oikeus osallistua purjehduskilpailuihin. Purjehdus- ja Veneily ry:n jäseneduista lisää järjestön sivuilla www.spv.fi. Jos kumpikaan vanhemmista ei ole seuran jäsen, vaaditaan jäsenyyteen myös vanhemman suostumus.

Pyysaari, Henrik Borgströmin polku 3 | Postiosoite PL 65, 00811 Helsinki | htps@htps.fi